Vi ønsker, at LAP skal blive en forening præget af gensidig tillid og samarbejde, inklusion af medlemmer på mange niveauer, og vi vil gerne være meningsdannende på psykiatri området. Lars og Steen har deltaget i Center for frivilligt arbejdes årlige konference for at hente inspiration til dette. I den forbindelse vil vi gerne videregive nogle tanker om, at vi skal huske på, at vi er en gruppe af medlemmer, som dybest set har den samme indstilling, nemlig en gennemgribende ændring eller nyskabelse af psykiatrien. Internt skal vi huske, at give ros, når der er lejlighed til dette og skabe en god samarbejdsånd ved at inddrage flest mulige om et fælles mål.

Vi kan glæde os over, at Glostrup sagen med overmedicinering har efterladt det positive resultat, at der fra 1. januar er etableret central elektronisk overvågning af medicinudskrivningen for region Hovedstaden, og at de andre regioner følger hurtigt efter. Det primære er, at man kontrollerer medicindosering, samtidig brug af flere psykofarmaka og tidshorisonten for brug af benzodiazepiner.

Thoridt Allermand, Henrik Linde og Tina Schmidt har valgt at forlade Landsledelsen og desuden har suppleant Ove Johannesen trukket sig. Hermed er landsledelsen i praksis reduceret til 10 personer (Gert Zøllner, Hanne Wiingaard, Jan Stig Andersen, Katrine Woel, Lars Kristensen, Marian B. Goldstein, Olga Runciman, Preben J. B. Olsen, Steen Moestrup og Tom Jul Pedersen). Vi takker alle for deres indsats gennem året, der snart er forbi. Situationen vækker endnu en gang til eftertanke: hvordan sikrer vi os, at de som stiller op til Landsledelsen har afstemt muligheder og forventninger til arbejdet i ledelsen og hvordan sikrer vi os i fremtiden, at nye medlemmer af Landsledelsen får fornuftige arbejdsvilkår.

Steen Moestrup er genindtrådt i Forretningsudvalget. Der er nedsat en pressegruppe bestående af Marian, Olga og Karl, og de arbejder for tiden med at afdække muligheder og samspil med en professionel journalist. Som LAP’s repræsentant i regeringens psykiatriudvalg har Karl Bach Jensen arbejdet intensivt med at få nogle af de tiltag, der peger fremad for os som psykiatribrugere, med i den kortlægning af indsatsen, der skal danne afsæt for udvalgets anbefalinger for fremtiden. Det er afgørende vigtigt for os, at gode erfaringer med åben dialog i behandlingsarbejdet, med kommunale akuttilbud og relevante støtteordninger i forbindelse med uddannelse og arbejde kommer med i udvalgsarbejdet, men også at psykiatriudvalget kommer til at forholde sig til, hvordan anvendelsen af tvang og behandlingsdomme, overdreven medicinering og store overdødelighed blandt psykiatribrugere kan nedbringes drastisk. Heldigvis oplever vi, at der i udvalget er lydhørhed over for vores forslag og ønsker.

Frands Frydendal har andet steds i bladet en kommentar om strukturen i LAP. Der er netop sat et arbejde i gang omkring strukturen i en strukturarbejdsgruppe, som er nedsat af landsledelsen. Der har tidligere i landsledelsen været arbejdet med forretningsordenen og umiddelbart har det ikke afstedkommet de store ændringer. Det er vigtigt, at medlemmer af landsledelsen forstår forretningsgangen, for den er jo netop redskabet for ledelsens virke. Det er en af grundende til, at der er nedsat en arbejdsgruppe, der skal forsøge at finde frem til en mere funktionel struktur og rette de fejl og uvaner, der i tidens løb er opstået i arbejdsprocesserne i LAP, LAP’s ledelse og LAP’s arbejdsgrupper, og som til tider har udløst konflikter. Strukturarbejdsgruppen består i øjeblikket af Lars, Frands, Jan og Hanne.

LAP er ikke en tandløs forening, men vi har valgt at samarbejde med andre i højere grad, og dette kræver, at vi er kompromissøgende. Vi ønsker at være en seriøs samspilspartner på mange forskellige planer. I en række sammenhænge har vi opnået at få andre til at tage LAP’s grundlæggende synspunkter til sig og viderebringe disse. Selvom vi stadig - i forhold til hvor mange der kunne være medlemmer af LAP - er en ret lille organisation (ca. 900 individuelle medlemmer og 55 kollektive medlemmer med ca. 4.500 brugere tilsluttet) så sætter vi store spor i debatten rundt omkring og påvirker beslutningerne såvel på Christiansborg, som i regionerne og kommunerne.

LAP er nu på finansloven med en bevilling på 3,7 millioner kr. pr. år de kommende 3 år. Samtidig har vi fået en melding fra TrygFonden om en bevilling på i alt 450.000 kr. til de kommende 3 års sommerlejr. Landsledelsen har godkendt, at sommerlejrgruppen, der arrangere sommerlejr i 2013, består af Birgitte, Lisa, Mille, René, Jack og Steen med Birgitte som tovholder.

Landsledelsen beklager over for Inger Ladegaard, at hun helt uretmæssigt er blevet beskyldt for at tilegne sig materialer, der tilhører foreningen.

Vi har et ønske om at øge støtten til de lokale og regionale foreninger. Til en nytårskur d. 11. januar samler vi repræsentanter for foreningen på alle planer og prøver at debattere, hvordan vi kommer videre og hvilken indsats, der er brug for lokalt. Det har været meningen at ansætte regionskonsulenter til at støtte både de lokale og regionale grundforeninger, men i 2013 er der kun sat 150.000 kr. af til dette, og spørgsmålet kan være, hvordan vi kommer længst for disse midler.