den 16.-17. september på Brogården i Middelfart.

Personligt referat af Inger-Liss Christoffersen/FAP-Kbh.
(with a little help from Nils)

Nils Holmquist Andersen, Annelie Persson, og Bente Holmquist havde inviteret til kursus for alle interesserede FAP´ere. Vi var 20 af begge køn og fra hele landet som blev indkvarteret på Brogården lørdag ved 13-tiden.

Kl. 14.30 startede det første kursus, der drejede sig om medieforståelse og mediekontakt generelt. Til dette formål var journalist Svenn Strunk hyret som en energisk og sprudlende underviser. Vi blev så at sige heglet igennem fra begyndelsen til slutningen kl. 18.30. Men det var på den gode og spændende måde vi fik lært, at pressen og medierne skal tækkes på en helt særlig og konkret måde. Det blev især en pressemeddelelse, som vi selv skulle producere, der var genstand for det optimale grubleri i forsamlingen – omkring fem deltagere havde frembragt hver deres version af en sådan. Jeg selv har end del erfaring fra mine ansættelser som pressesekretær i private virksomheder, så det var knap så vanskeligt for mig. Men jeg lærte en hel del mere ved dette kursus om bl.a. ”rubriksnedkeri”, hvordan psykiatribrugere slår igennem i pressen, kontakt til journalister, ”pressens bud på psykiatrien som magtmedie” – min egen version – ”brødtekster”, ”kommentarer” og til sidst ”torsken”, som blev delt op i flere dele, for at fremme forståelsen. Min personlige pressemeddelelse skulle til overskrift hedde ”Brugerorganisation starter eget firma.” Og ikke som jeg havde skrevet ”Psykiatribrugerorganisation starter eget firma.”! For overskriften skal falde i øjnene straks og indholdet ikke afsløres, før man læser artiklen! Se det lærte jeg meget af.

Der var tydeligt, at en del kursister havde besvær med dette krævende emne, fordi det var helt nyt for dem, men jeg tror vi alle sammen fik noget med hjem. Og at metoderne og måden Svenn brugte var så medrivende, at man måtte lade sig føre med, uden helt at kende målet. Da jeg i en pause fremviste vort forrige LAP medlemsblad, kom han efter middagen med kommentarer til os om pressenyhed i bladet og om hvad der eksempelvis var galt på en bestemt side i bladet; forstået på den måde at læseren ikke fik fat i budskabet, ”hvem havde skrevet artiklen bag de flotte brune øjne og det sorte hår” osv.? Vi var trætte da kurset var slut og aftensmaden skulle indtages kl. 19. Men maden var lækker, så det hele gled ned sammen med journalistikken. Bagefter og resten af aftenen var der social hygge i Billardkælderen. Så var det sengetid for mig kl. 00.15.

Søndag morgen startede med morgenmad og rømning af værelser kl. 9.00. - og så skulle vi være klar til konfliktløsning og girafsprog. Det her var en helt anden snak end medieforståelse, hvor John Andersen, socialpædagog fra Væksthuset, og medarbejder i Center for Konfliktløsning talte blidt, men konkret om hvordan vi kommunikerer med hinanden. Der var ”ulvesproget” = du-sproget og ”girafsproget = jeg-sproget”, henholdsvis defineret med, at man skændes og konflikter og man taler om løsninger på konflikter på den gode måde. Der blev talt om Marshall planen - opfinderen af girafsproget - og lavet øvelse med fire par i hver konfliktsituation, samt fortalt om Jahris vindue. Her kunne de fleste vist erkende, at ulvesproget er det mest anvendte og derfor var det vigtigt, at lære girafsproget at kende for på den måde at løse konflikter på en behagelig måde. Interessant at få denne vinkel på noget så almindeligt, som hvordan taler vi med og til hinanden.

Efter middagen var vi på pladserne igen kl. 14.00 hvor Eva Lindblom Petersen fortalte flot om kassererfunktionen i FAP med alle dens regnskaber og blanketter, som hun havde udarbejdet meget nøje trods en kort tidsfrist, da hun overtog hvervet som underviser i dette efter Mårten Breum som oprindelig skulle have været til stede. Organisationsgruppen valgte i samråd med ham, at benytte Evas større viden på feltet i stedet.

Herefter var der et let orienteringsløb arrangeret af Bente Holmquist. Heldigvis var der ophold i regnen. Vi fandt alle poster og kunne svare på spørgsmålene, hvorefter vi knaldede hinandens balloner til stor morskab. Franz Frydendal blev efterfølgende spontan underviser i et par nære kropslege, hvor vi blandt andet skulle hoppe over hinanden. Det var dejligt at komme ud i vejret og bevæge sig, efter at vi havde siddet og brugt hjernerne. Der blev budt på en forfriskning til de tørstige, hvorefter gymnastikpædagog Bente fortalte om samspillet mellem krop og psyke. Dette blev afsluttet med debat om det sunde liv. I hast spiste vi aftensmad, inden taxierne bragte os til Middelfart Banegård – og dette var afslutningen på et godt men meget komprimeret kursus.