LAP-Bladet har før bragt lidt om D-vitaminmangel (blad nr. 4/2009), og i mellemtiden er der kommet mange flere input fra læger og kostvejledere om dette vitamins vigtige betydning for helbredet. Derfor skriver jeg lidt overordnet om dette og flere andre ”mega -nutriens” (amerikansk fællesbetegnelse for vitaminer, mineraler, sporstoffer m.v.) som er nyttige, når man lider af psykisk sygdom.

Husk at krop og psyke hænger uløseligt sammen. Dette område har i mange år ikke interesseret medicinske læger her i landet synderligt, men f.eks. har Carsten Vagn Hansen skrevet om nutriens gennem mange år, og nu ser det ud til at andre – endog Sundhedsstyrelsen – har fået øjnene op for, hvor vigtige disse er for krop og sjæl.

Selv har jeg siden 1977 taget en hel del kosttilskud såsom C-vitamin, B-vitamin, kobber, zink, calcium og en del andet. Det skete efter at jeg tilbragte et helt år på psykiatrisk afdeling med en maniodepressiv psykose, som lægerne ikke havde opdaget og ikke kunne gøre noget ved.

Jeg var heldig at møde en læge og civilingeniør der havde mega-nutriens som speciale. Det var Jan Finn Smith som i 1977 var Simon Spies´s livlæge. De der er over 50+ vil vide, at dengang var Smith en meget speciel læge og civilingeniør, som sørgede for at Spies og hans stab var i topform – dette havde især Spies brug for, da han led af både diabetes og dårlig lever.

Efter blot ét besøg hos Jan F. Smith fik jeg faktisk stillet diagnosen bi-polær lidelse (tidl. maniodepressiv) trods det faktum, at jeg havde været indlagt på psykiatrisk afdeling tre gange tidligere og med meget lange indlæggelser. Der blev taget tre blodprøver af Jan F. S. som blev sendt til Tyskland for undersøgelse af vitaminog mineralbalancen, som lægen havde mistanke om kunne være medårsag til min psykiske sygdom. Jeg blev sat på en høj mega-nutrienskur allerede inden resultatet fra blodprøverne indløb. Da svaret fra laboratoriet kom 14 dg. senere viste det sig, at de fleste tal var udenfor normalværdierne af vitaminog mineralbalancen. Efter en måneds behandling lettede den depression, som ingen af de psykofarmaka jeg havde fået gennem et helt år på hospitalet, havde kunnet løfte. Så siden da har jeg taget tilskud af en del nutriens. Ikke at det kunne helbrede sygdommen, men det er og var en støttebehandling, som jeg med sikkerhed ved har været med til at gøre mig til den raske person, jeg nu har været gennem mere end ti år.

Her følger en liste over remedier som er gode for krop og sjæl:

A-vitamin er bl.a. godt for natteblindhed. Fedtopløseligt – kan derfor ophobes i kroppen.

B9-vitamin. Virker mod depression og på selvmordstanker. Vitaminet er vandopløseligt og kan derfor ikke ophobes i kroppen. I den store gruppe af B-vitaminer er der mange andre, f.eks. B12, som også virker godt på psyken.

C-vitamin er godt for rygere, virker kræfthæmmende og forkølelses-forebyggende. Det virker også stress-nedsættende og er vandopløseligt. Det kan anbefales at købe produkter med depotvirkning, da vitaminet ellers ikke bliver i kroppen længere end 12 timer.

D3-vitamin har været overset længe, men nu ved forskerne, at det er vigtigt for os i Norden at få nok af dette vitamin - især i vinterperioden når sollyset er småt, er det et must. At det også kan bedre depressioner sammen med andre vitaminer og nutriens (helseprodukter) er nyt. Med overskriften ”Nu skal der D-vitamin i mad”, skrev en avis for nyligt om, at vi får for lidt D-vitamin. Mirakelmedicin? Listen er lang over hvilke fordele, der muligvis kan lindres, forebygges og måske endda helbredes med dette vitamin: Kræft, gigt, diabetes, sclerose. DTU Fødevareinstituttet fastslår i en ny rapport, at der må tilsættes D-vitamin i fødevarer. De har kortlagt danskernes kostvaner i perioden 2002 – 2008. Solen er den naturlige kilde til D-vitamin-dannelsen og især om vinteren er mange i underskud af vitaminet. Knap hver andet menneske i Danmark har for lidt D-vitamin i blodet. Læge Jerk W. Langer mener, at det er det eneste vitamin danskere, som ellers lever sundt, skulle interessere sig for og anbefaler 25 mikrogram dagligt. Dog kan meget store doser af D- vitamin være skadeligt, og man bør derfor gå til læge og få undersøgt D-vitaminindholdet i blodet, inden man bruger for høje doser af dette. Vitaminet er fedtopløseligt.

E-vitamin. Dette vitamin er godt også for kønshormonerne og styrker immunforsvaret. Det er fedtopløseligt og derfor skal man passe på med for store doser. Multivitamintabletter. Mit fortrukne multivitamin er ”Vitamun”, som indeholder pæne mængder af alle de nødvendige mega-nutriens. I 2003 fik ”Vitamun” en pris som det bedste produkt på markedet i Danmark inden for kategorien multivitaminer.

Fiskeolie. Omega 3 er essentielle fedtsyrer, som omfatter de langkædede fedtsyrer. Disse udvindes af fede fisk som laks, ansjoser, sardiner. Vegetabilske kilder til Omega3 er bl.a. hørfrøolie. Fiskeolie modvirker bl.a. kredsløbssygdomme, for højt blodtryk, gigt og hudlidelser, er gavnligt for nervesystemet og øger immunsystemet. Forskere mener at fiskeoliens gåde nu er løst, idet man har fundet ud af, at olien dæmper betændelsestilstande i mus. Netop betændelsesreaktioner er blevet tæt forbundet med udviklingen af forskellige sygdomme som sukkersyge, åreforkalkning, Alzheimers, øjensygdomme og gigt. Det sidste skud på stammen af fiskeolier er Red Oil, som består af fiskeolie, levertran og krillolie (udvindes fra skaldyr). En nylig videnskabelig undersøgelse fra Østrig viser, at når man får omega-3 fedtsyrer nok, udvikler færre mennesker skizofreni. Guarmin er et naturlægemiddel – udviklet af fibre fra den indiske Guarbønne som både virker kolesterol- og blodsukkernedsænkende. Der skal dog sluges et meget stort antal kapsler for at få optimal virkning. Stoffet fås også i pulverform.

Melatonin Dette hormonstof dannes når vi skal sove. Med alderen producerer man ikke så meget Melatonin og måske er det grunden til at ældre mennesker ikke behøver at sove de otte timer, som er normalt søvnindtag. Midlet har længe kunnet købes på nettet på det frie marked, men inden for de sidste par år har man kunnet få det på recept fra lægen - blot er det meget dyrere, da der ikke ydes tilskud. Jeg bruger selv Melatonin, når jeg ikke kan sove og man får i øvrigt en langt bedre søvn, end hvis man tager en sovepille – og så er det langt sundere og ikke vanedannende. Det menes at være lidt af et mirakelmiddel til kroppen – et foryngende middel, mener nogle kosteksperter ligefrem.

Q10. Q10 dannes i leveren hos mennesker, men med alderen kan leveren ikke producere den tilstrækkelige mængde. Hvad bruger kroppen Q10 til? Cellerne omdanner kostens energi til en form, som kan oplagres og anvendes ved behov. Dette opnås ved forbrænding - en reaktion mellem de energigivende næringsstoffer i kosten (protein, kulhydrat, fedt og alkohol) og den indåndede ilt. I modsætning til den energi, der frigøres som varme ved for eksempel forbrænding af benzin i en motor, er cellerne i stand til ved hjælp af en række enzymer at oplagre energien i kemisk form i nogle molekyler, som hedder ATP. Ét af disse hjælpestoffer er Q10, der dermed er centralt for den del af kroppens stofskifte, der står for energiproduktionen. Q10 øger altså ens energiniveau og er derfor godt, hvis man lider af træthed.

GLA- Gammalinolensyre En livsvigtig fedtsyre som har mange gode virkninger. Det kan undersøges nærmere ved at læse om produktet på f.eks. Sundhed.dk eller en af de mange andre sundhedsportaler.

Til sidst vil jeg nævne et kosttilskud som mange psykiatribrugere kan have gavn af: ”HUSK” består af hørfrøskaller og kan udover at løse maveproblemer, som hård eller løs mave, forebygge et forhøjet kolesteroltal. Et remedium man altid bør have i sit husapotek!

Det kan anbefales at indhente yderligere oplysninger om midlerne på apoteket, i Matas eller helsekostforretninger. Jeg er ikke læge eller kostvejleder men blot én med mange års erfaring i helsebringende remedier.

Kilder: Carsten Vagn-Hansen, egne erfaringer og viden, diverse medier, apoteker og Matas.