Folketinget gik i år på sommerferie et par uger senere end sædvanligt. Den meget omtalte genopretningsplan skulle først færdigbehandles. Samlet set blev 234 lovforslag behandlet i folketingsåret 2009/10.

Set fra psykiatribrugerens synsvinkel er der nogle af de nye love, der påkalder sig særlig interesse.
Der er i folketingåret vedtaget to ændringslove til psykiatriloven. Den mest omtalte er uden tvivl de nye regler om tvungen opfølgning, med ikrafttræden 1/10 2010. Der er her åbnet op for, at overlægen i forbindelse med udskrivning i en periode på 3 måneder ad gangen – dog max. 12 måneder - kan beslutte tvungen opfølgning efter udskrivningen.

Det er forudsat, at der vil være tale om en meget lille patientgruppe og ordningen er vedtaget for en forsøgsperiode på 4 år. Tvungen opfølgning betyder, at patienten – såfremt en lang række betingelser er opfyldt - kan pålægges at møde op til medicinering i det psykiatriske sygehusvæsen. Møder patient ikke op, kan overlægen beslutte, at patienten skal afhentes af politiet og bringes til tvangsmedicinering på en psykiatrisk afdeling. En beslutning om tvungen opfølgning kan indbringes for det psykiatriske patientklagenævn og klagen har opsættende virkning. (L128)

Der er sket en stramning af tilsynet for alle tvangsfikserede patienter. Tidligere skulle en langvarig tvangsfiksering godkendes af en udefrakommende læge efter 48 timer. Fremover bliver det et lovkrav, at langvarig tvangsfiksering skal godkendes af en ekstern læge hver eneste uge. Der er samtidigt blevet hjemmel til, at indlagte svært psykotiske patienter kan tvangsmedicineres efter tre dages betænkningstid, hvis patienten nægter at tage medicinen. (L198)

Der er sket en ændring i sundhedslovens § 37 om journalindsigt. Patienterne – herunder patienter i psykiatrien – har fremadrettet en ubegrænset adgang til egne journaloplysninger. Det er således ikke længere muligt at begrænse journalindsigten med henvisning til hensynet til den pågældende selv eller til andre private interesser for optegnelser efter 1/1 2010. Den eksisterende mulighed for at begrænse forældres adgang til indsigt i mindreårige børns journaler opretholdes dog. (L54)

Der er for bl.a. førtidspensionister fra 1/ 7 2010 indført en meddelelsespligt ved rejser til udlandet på mere end 2 måneder, hvis rejsen går til lande uden for EU/EØS eller Schweiz, Grønland og Færøerne. Før afrejsen skal der gives meddelelse til kommunen om afrejsedato og forventet dato for hjemkomsten. Hvis et igangværende ophold mod forventning kommer til at strække sig over de 2 måneder, skal afrejsedatoen og den forventede dato for hjemkomsten hurtigst muligt meddeles til kommunen. Eventuelle udenlandske indtægter i perioden skal hver måned oplyses til kommunen. Er man i tvivl, er det en god idé, at tale med sin kommune først.

Med virkning fra 1/1 2011 bliver der langt om længe etableret et nyt patientklagesystem – patientombuddet.

I næste nummer af LAP-bladet vil det nye system – og dets betydning for psykiatribrugerne - bliver nærmere gennemgået. (L130)

Man kan på folketingets hjemmeside se, hvordan det pågældende lovforslag (under L-nr.) i den endelige form blev vedtaget, ligesom man naturligvis som altid kan kontakte LAP’s juridiske konsulent for en nærmere uddybning.