Igennem en årrække har der her og i udlandet været beretninger om en sammenhæng mellem depressionsramtes brug af lykkepiller og en adfærd i retning af selvmord eller selvmordsforsøg. Selv i Danmark Sundhedsstyrelsen advaret om en sådan mulig bivirkning ved anvendelse af antidepressiv medicin. På Rigshospitalet benægter man dog at der skulle være en sammenhæng i forbindelse med børn og unges medicinforbrug og selvmordsadfærd.

I 1990 reflekterede jeg på en meget lille annonce indrykket i dagspressen af en menneskerettighedskommission ”Kender du nogen der har begået selvmord?”. Efterfølgende fik jeg tilsendt ca. 40 sider dokumentationsmateriale fra amerikanske artikler. Her blev der beskrevet en lang række tilfælde af stærkt forstyrrende adfærd og selvmordsforsøg hos borgere der havde anvendt Prozac, bedre kendt på det danske marked som Fontex. Dette var det første præparat på markedet kendt som ”lykkepiller”. Mange skulle have begået selvmord og enkelte andre var blevet vanvittige eller gået amok, f.eks. ved at gå amok i et supermarked ved at skyde omkring sig med et maskingevær eller bevæbnet røveri mod forretninger. På Columbine Higschool hvor nogle få elever mistede selvkontrollen med våben, havde den ene af disse anvendt præparatet Luvox. I USA er der i perioden fra 1987 – 1995 været officielle indberetninger om bivirkninger. Ud af 35.230 indberetninger var der set var der set 868 tilfælde af forhøjet reaktion/aggression og 2.248 selvmordsforsøg. Chokerende læsning, men det var jo netop meget svært at underbygge disse beretninger videnskabeligt. Selv gik jeg på det tidspunkt på dagshospital på Hvidovre Hospitals Psykiatriske afdeling. Artiklerne jeg havde modtaget viste jeg til en psykiater, men de blev ”fejet af bordet” og afvist som seriøse.

Inden for den seneste måned har jeg tilmeldt mig en Yahoo Gruppe på nettet med navnet: health.groups.yahoo.com/group/SSRI-Crusaders Medlemmer af denne gruppe har indsamlet materiale omkring serotins skadevirkninger i menneskets hjerne, og kampen for at drage medicinalindustrien til ansvar for mange ulykkelige menneskers skæbne. Serotin er det aktive stof som for nogle gør at de kan komme gennem en depressionsperiode og få det bedre. Der er altså noget der tyder på, at en lang række mennesker hjælpes til en bedre livskvalitet af lykkepiller, men for en mindre gruppe er der en række ubehagelige bivirkninger og måske en risiko for egentlig hjerneskade ved indtagelse af præparaterne. Der findes i dag en lang række af præparater som indeholder dette aktive stof: Fontex, Cipramil, Zoloft og Effexor – bare for at nævne nogle af dem. De nævnte præparater er altid ikke den eneste mulighed her i verden, der er også alternative behandlingsmetoder. Man kan bl.a. læse herom på: www.AlternativeMentalHealth.com/directory Dog er det vigtigt, at den enkelte person tager ansvar for sine handlinger og valg. Og netop dette kan være meget uoverskueligt for en depressionsramt.

Statistikker fra vores egen medicinalstyrelse har påvist en eksplosionsagtig stigning af antallet af danskere der modtager tilskud i forbindelse med ordinationen af præparaterne. I øvrigt er begrebet ”lykkepiller” et helt misvisende ord i sig selv. Der er ingen tabletter i denne verden der kan gøre os lykkelige! Det er store summer det drejer sig om omkring forbrug og tilskud alene i Danmark. Uden tvivl, så er der hel del mennesker som aldrig burde have præparaterne. Disse kan altså ikke løse alverdens problemer og trivielle og ubehagelige oplevelser i vores liv. Men det er på den anden side også rigtigt, at en hel del mennesker hjælpes til et bedre liv.

Peter Gross
Medl. af LAP