Type2dialog er en privat virksomhed, som kommuner kan hyre til at hjælpe med at gøre deres indsats endnu bedre over for fx sindslidende og ældre. De har holdt en konference med den fine titel: Psykosocial rehabilitering - når sundhed og pædagogik mødes. På den var der en del foredrag, der omhandlede emner som: Hvordan får man brugeren tilbage på arbejdsmarkedet? Idræt som metode i recovery-processen samt: Hvordan undgår vi at psykisk syge dør 15 - 20 år for tidligt?

Det foredrag stod klinisk professor, overlæge Merete Nordentoft for. Man kan nemt tro, at det er alle sindslidende, vi taler om, men det er det ikke. Det er folk, der har været indlagte, altså i den tunge ende af skalaen; det bekræftede hun over for mig efterfølgende, det kom dog ikke frem i foredraget. Grunden til de tidlige dødsfald er bl.a. livsstilsførelse, spiser og drikker for meget, dyrker for lidt motion samt selvmord. Det svære er netop, hvordan får man patienter til at ændre livsstil? Det prøver man ved hjælp af et forsøg, der har navnet ”change” oversat til dansk forandring, hvor man vil se om ekstra støtte til at tabe sig hjælper. For at deltage skal man være overvægtig, derefter laves der tre grupper: en kontrol gruppe der ikke får nogen støtte; en gruppe der får tilknyttet en sygeplejeske, der skal understøtte ændringerne, såsom motion og kost ændringer. En sidste gruppe får endnu mere hjælp, de får en ”coach” tilknyttet, der i endnu højere grad skal puffe dem i slankeretningen. Efter at forsøget har kørt et år, viser det sig meget overraskende, at ingen af grupperne har tabt sig. Med andre ord: den massive hjælp har ingen effekt. Folk spiser stadigvæk for meget samt motionerer for lidt. Grunden til det er, at det er noget i deres indre, de har for få glæder i tilværelsen, ergo må de ty til den glæde og velvære, som maden giver dem. Mentale godbidder er der åbenbart for lidt af.

Hvis man vil læse mere om det, kan man gå ind på www.type2dialog.dk, det er under konference februar 2016, man kan se alle de slides, der blev vist. For at se dem, jeg har beskrevet her, skal man klikke på Merete Nordentoft. Der er ca. 60 alene ved hendes foredrag. De giver et godt indblik i, hvor seriøst der bliver gået til forskningen.