VISO, som står for, Den Nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation, holder til i Odense. VISO blev oprettet, da amterne blev nedlagt. VISO’s opgave består i at rådgive kommuner, borgere, institutioner og tilbud – når den pågældende kommune har et behov for supplerende ekspertise, viden og erfaring.

VISO’s rådgivning er landsdækkende og bidrager dermed til, at den specialiserede viden kommer til gavn uanset hvor behovet konkret måtte opstå. VISO’s rådgivning er gratis for kommunen, og VISO’s specialister har til opgave at rådgive såvel fagfolk som borgere i sager inden for det socialfaglige område bl.a. udsatte børn, unge og voksne børn, unge og voksne med handicap.

Faglig leder på stedet Jens David Kofoed Mogensen, siger, at alle kan kontakte dem, det er et gratis tilbud til kommunale myndigheder, bo tilbud, institutioner samt borgere generelt. I forhold til borgere er VISOs rolle at give vejledende rådgivning i, hvad man selv kan gøre. Så som fx hvis man har en søn, der er svært belastet at alkohol. Det er dog bedst, at man selv ringer, det er tilmed en fordel, hvis kommunen går med i sagen. Hvis kommunen er med, vil det være muligt at få lavet en udredning, såfremt der er behov for dette. Udredningen vil blive aftalt mellem kommune, borger og VISO. Udredningen vil helt konkret bestå i at afklare, hvad er det for et menneske, vi taler om, der skal have hjælp? Hvilken støtte har det behov for?

Det skal understreges, at det er specielle handicap, funktionsnedsættelser og sociale problemer, vi taler om. De fleste kan gå til deres kommune, som så giver det bedste råd og vejleding til personen. Det er mere specielle handicap, funktionsnedsættelser og sociale problemer de vejleder om. VISO har en viden om handicaps, som ikke alle har.

Nogle borgere ringer til VISO, fordi de føler sig dårligt behandlet, men VISO er ikke en klageinstans, de ser fremad, altså kommer med konkrete forslag og tiltag til forbedringer til den handicappede. Når en borger ringer eller skriver til VISO, har VISO inden 7 dage vurderet, om de tager sagen eller ej. Hvis det bliver et ja, har de et afklaringsmøde, hvor de gerne ser kommunen kommer med. Derefter har VISO et hav af specialister, de kan trække på, som så i sidste ende får sagen. En måned går der, inden det er afklaret. VISO kan ikke træffe beslutninger i sagen, det kan kun kommunen, derfor er det en god ide, at ens kommunale sagsbehandler er med i forløbet.

Det er mest fysiske handicaps, folk kommer med, ikke så mange mentale, så som sindslidende, alkohol misbrug, hjemløshed og prostitution. Ved de fysiske handicaps er der flere pårørende, der henvender sig, da det netop ikke er så tabubelagt. Stedet ligger i Odense, men de tager ud i landet og laver afklaringsmøde med borgeren, hvad enten det er i Hjørring eller i Maria Kirken i København. VISO’s specialistnetværk består af praktikere fra hele landet. Som sagt det hele er gratis, både rådgivningen og udredningen. Det skal understreges, at det er komplicerede sager, de tager sig af. Konklusionen på mange handicap, er at man må leve med sin funktionsnedsættelse, men at de (VISO) kan hjælpe borgeren til at lindre handicappet, samt give håbet om en bedre tilværelse.

Tjek hjemmesiden ud på: www.socialstyrelsen.dk/viso