LAP har mange kollektive medlemmer - bo-, væreog aktivitetssteder spredt ud over hele landet.

Dem vil vi gerne have nogle flere af. Vi vil også gerne have, at vores kollektive medlemmer bliver bedre integreret i foreningens arbejde. Hidtil har mange af LAPs kollektive medlemmer nemlig mest fungeret som støttemedlemmer.

Men hvad skal der til for at få LAPs kollektive medlemmer til at involvere sig mere i LAPs arbejde? Og hvad skal LAP gøre for at blive en mere attraktiv organisation at involvere sig i for kollektive medlemmer?

Det får man jo kun svar på ved at snakke sammen og fortælle hinanden hvilke forventninger, ideer og visioner man har.

Derfor blev der taget initiativ til et møde med de kollektive medlemmer, hvor disse blev bedt om at sende 1-2 brugerrepræsentanter til mødet. Forinden havde de to rejsekonsulenter ringet rundt til alle LAPs kollektive medlemmer og fortalt dem om mødet. Efterfølgende blev der så sendt indkaldelse ud.

24. april mødtes vi så i Odense. Der var folk fra hele landet: Herning, Århus, Kolding, Nordfyn, Svendborg, Næstved, Herlev, Brønshøj og Amager. Stemningen var god. Der udveksledes ideer og erfaringer. De viste sig hurtigt at forholdene på de forskellige steder er meget forskellige. Nogle steder er brugerne repræsenteret i ansættelsesudvalget, når der skal ansættes personale. Andre steder er det mere begrænset med brugerindflydelsen. På den måde viste det sig i praksis, at de kollektive medlemmer kan have udbytte af at mødes med hinanden og inspirere hinanden til at stille krav om mere brugerindflydelse og bedre faciliteter på bo-, være- og aktivitetssteder.

I løbet af dagen kom der også forslag om at man f.eks. kunne lave en jobbørs. Det er måske ikke altid lige let at blive ansat på et værested, hvor man selv har været bruger. Men hvis man havde et netværk på kryds og tværs af værestederne ville brugere fra det ene værested måske have mulighed for at blive ansat på det andet og omvendt.

Vi blev enige om at der bør holdes træf for de kollektive medlemmer. Træffene skal rumme såvel noget fagligt/politisk som noget socialt. Vi regner med at lave sådan et træf en gang i efteråret. Temaet skal være ”Det gode værested” og hensigten er at formulere en slags ”værestedspolitik” for LAP. Dette skal kombineres med nogle sociale aktiviteter f.eks. idræt eller en god fest. Selvfølgelig inden for rammerne af de økonomiske muligheder vi nu har i såvel LAP som hos de kollektive medlemmer selv.

Der blev nedsat en arbejdsgruppe som arbejder videre med dette. Også den består af folk fra hele landet - i alt indgik 8 personer + LAPs rejsekonsulenter.

Følgende personer sidder i LAPs arbejdsgruppe for kollektive medlemmer:

Tom Steffens, Nabocenter Amager
Lars Bo Hermansen, Nabocenter Amager
Werner Leervad, Skiftesporet, Herning
Grethe Knudsen, Nordfyns Psykiatricenter
Jørgen Kølle Egemose, Aktivitetshuset, Svendborg
Hans-Jørgen Troelsen, Skiftesporet, Herning
Bo Reinholdt Olsen, Bo og Netværk (Oasen), Næstved
Anna-Katharina Hougaard, Aktivitetsteamet, Herlev
Gitte Dalsgaard, Nordfyns Psykiatricenter
Derudover forventer vi deltagelse fra en suppleant
for Anna Haugård, Aktivitetsteam, Herlev