Den 3.maj 2006 afholdtes der afsluttende konference om Projekt Recovery-orientering på Axelborg i København.

Efter indskrivning, morgenbrød og kaffe, bød Hanne Wiingaard fra LAP velkommen til konferencen. Herudover fastslog hun, at recovery ikke er en behandlingsform, men en tilgang til livet; hvor man som psykiatribruger ikke vil have det, behandlerne tilbyder – men det de har…..nemlig et liv!

Projektleder Pernille Jensen fortalte herefter levende og intenst om projektet, dets formål og resultat. Der er ingen tvivl om, at Pernille Jensen er en dame med meget stor og intens viden omkring recovery. Alligevel konstaterede Pernille Jensen, at der er uendelig meget, vi ikke ved om processen i det at komme sig – og derfor skal vi også være opmærksomme på, at ingen har patentrettigheder på, hvad der er den rigtige måde at komme sig på!!! Hun understregede kraftigt, at der er ikke én hjælp, som hjælper alle – dog efterlyste hun generelt i behandlingssystemet samtalen som et godt redskab…..dét at blive talt med og ikke til! Jeg kan kun anbefale at gå ind på hjemmesiden www.recovery-orientering.dk samt læse bogen ”En helt anden hjælp”, som er skrevet af Pernille Jensen ud fra dette 3-årige projekt.

KonferenceHerefter talte Alain Topor generelt om det at komme sig i Norden. Han er gennem mange års arbejde med/undersøgelse af begrebet recovery kommet frem til, at ”recovey er en social proces” og ”næst efter kærlighed og venskab er arbejde det, som brugerne ønsker sig allermest”. Derfor opfordrede Alain Topor også til, at der samarbejdes på alle planer både i Norden som i resten af verdenen. Han sagde: ”…..vi skal være med til at skabe en revolution, så forholdene for recovery i psykiatrien forbedres!” Dog påpegede han også, at økonomien spiller en vigtig rolle i det at komme sig…..for penge åbner verdenen!!! Det kan jeg da kun give ham ret i, for penge giver jo frihed til at foretage sig forskellige ting! I.f.t. de professionelles rolle for at forbedre psykiatribrugeres mulighed for recovery, understregede Alain Topor, at gensidigheden er yderst vigtig samt det at foretage sig dagligdags handlinger i en ikke dagligdags relation! Han skematiserede to former for professionalitet – distanceret professionalitet og ”forhandlingsbar” professionalitet. Alain Topor påpegede vigtigheden af, at den professionelle kan skifte mellem de to former og også gør det som af væsentlig betydning, når psykiatribrugere skal komme sig.

Efter en særdeles velsmagende og anderledes frokost-buffet, talte den amerikanske psykiater og brugerveteran Dan Fischer. Dan Fischer lagde ud med, at forskellen mellem brugere og professionelle er: ”…..brugere lærer af livet, mens professionelle lærer af bøger!” Som Dan Fischer sagde, så skal recovery være med hjertet – når man bliver syg, fratages man drømme; derfor er det for brugere vigtigt at finde nogen, som tror på éen og éens drømme. Dette konkluderede Dan Fischer på følgende måde: ”…..kærlighed og venskab samt håb om en fremtid er vigtige for recovery sammen med den enkeltes drømme!” Herefter kom han ind på, at de professionelle efter hans mening har brug for at være mere menneskelige……”for at forstå andres ”reality”, er man nødt til at kende noget til selve mennesket!” Som bruger skal man turde tage kontrollen og tro på ens fremtid – altså brugernes empowerment!!! Derfor opfordrede Dan Fischer til, at i.f.t. recovery må både brugere og professionelle bryde regler, hvis det skal lykkes at komme sig!!!

Herefter præsenterede Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri pjecen med de 15 forslag til en bedre hjælp, som er blevet til i fællesskabet mellem Bedre Psykiatri og LAP ud fra det ligeledes fælles projekt Recovery-orientering. Forslagene kan bl.a. ses på LAP’s hjemmeside.

Og så var tiden kommet til paneldebatten omkring ”hvad nu – de samfundsmæssige udfordringer”. En debat, som kunne have varet ved i timevis, men som blev styret på en yderst professionel, men også behagelig måde af Trine Sick, TV-A. Hun gik ej heller selv hus forbi i debatten, da man kom ind på tabu og mediernes rolle hertil. Hun lovede, at være mere opmærksom herpå…..og det kan vi da vist kun se frem til med glæde, ikk!!!

Afsluttende kan det kun konkluderes, at det var en indholdsrig konference med yderst kompetente oplægsholdere. Nu må vi så bare krydse fingre for, at den sol som skinnede fra en skyfri himmel på konferencedagen også vil give genskær ind i samfundets generelle mørke opfattelse af psykiatribrugere og deres mulighed for recovery…..for bliver det nemmere at komme sig!!!

”Den, der har sundhed, har håb og den, der har håb, har alt!!!”

Marianne Stengaard
Medlem af LAP’s bladgruppe