På Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens december konference i DGI Byen havde jeg muligheden for at komme med ønsker på brugernes vegne i København på værestederne.

Det er min overbevisning, at beskæftigelsesindsatsen skal målrettes, gerne i samarbejde med lokale arbejdsgivere, så brugerne på længere sigt kan blive mere - eller mindre selvhjulpne. Med arbejdstræning i værestederne, kan den enkelte styrke deres færdigheder, for derigennem senere få muligheder i form af job med løntilskud eller flexjob. Enkelte (førtidspensionister) klarer sig måske så godt, at de senere bliver helt selvforsøgende. En stor gevinst for samfundet, og selvfølgelig især for den enkelte som bliver mere stolt.

 I dag er der en del væresteder i København, hvor der ikke stilles særlige krav til den enkelte, men hvor brugerne nærmest er til stede som "passiv opbevaring". Gennem mere aktive tilbud i hverdagen, kan man styrke den enkeltes identitetsfølelse samt følelsen af at gøre nytte for samfundet eller andre mennesker.

Nu er der endelig udfærdiget en fælles brugerpolitik for H:S-området og det kommunale område. Derigennem kan der opstå et mere frugtbart samarbejde mellem hospitalssektoren og det kommunale, noget der har knebet noget gennem en årrække.

Det ser nu endelig ud til at vores lokale politikere i den kommende 3-årige Sektorplan vil afsætte midler til Amager i år 2005's budget, til endnu et værested for målgruppen med psykiske problemer. Det er meget glædeligt, også hvis stedet kommer til at arbejde med en stor del af brugerindflydelse og nogle af de gode aspekter i Recoverymodellen.

Derigennem er der en større chance for at brugerne bliver rehabiliteret. I arbejdet i Fountain House København har man meget større erfaringer med netop nogle af disse muligheder. Her arbejder ansatte og medlemmer af huset sammen om at løse de daglige opgaver. Der er der ikke en "usynlig mur" mellem personalegruppen og brugerne" - noget som mange andre kunne lære noget af.  

Peter Gross
peter.gross@tiscali.dk  
www.gross59.dk