Der blev skålet i champagne og ønsket godt nytår. Allerede fra starten var der knald på forsamlingen og ivrig talelyst. Enkelte steder væltede diskussionerne næsten møblementet.

LAP havde sat sin aktive kerne bestående af arbejdsgrupper, lokalbestyrelser, regionsbestyrelser, ansatte og Landsledelsen i stævne på Hotel Plaza i Odense. Der var dækket op i glasstuen til gaden, så vi kunne se over i Kongens Have og nyde det kolde grå vintervejr ude, medens vi sad i varmen og hyggede os med en kold buffet.

Så samledes vi til nogle korte indlæg i Kongesalen. Lokalkonsulent Arne Jensen fra Lolland, Falster lagde for med sine 3 måneders erfaringer i LAP og en fordobling af den lokale opbakning. Lars Kristensen fra LL fortalte om arbejdet i organisationsudvalget, som er røget ind i en heftig slutspurt op til landsmødet og ikke mindst en erkendelse af, at man nok ikke skal revolutionere LAP i et hug men tage små bidder ad gangen. Udviklingskonsulent Karl Bach fortalte om LAP året og berørte udover årets mange medlemsaktiviteter også indsatsen i regeringens psykiatriudvalg og arbejdet med at sikre vores menneskerettigheder. Korte og klare budskaber blev resten af dagens lektie.

Deltagerne blev fordelt i grupper, så de var godt blandet. Grupperne fik en halvtime til snak ved bordene og gav så deres bud på, hvad de kunne tænke sig eller syntes havde været centralt i snakken omkring deres bord.

Deltagerne kom rundt om rigtig mange emner:

  • Tilbage til foreningens basis. Flere penge til lokalforeningerne. Lokalkonsulenter. Samarbejde mellem lokalforeningerne. Hjælp til lokalforeninger. Kursus på Løgumkloster 3 dage.
  • Medlemskort med rabat på ting
  • Foredrag og dialogmøder – lære hinanden at kende. Samarbejde med væresteder. Mere oplysning udbredes. Kontakt til dem som ikke
  • ruger væresteder.
  • Samspil. Grupperne / møder skal give energi. Foreningsarbejde skal styrke os udadtil.
  • Flere unge medlemmer. Refugie for unge i Maribo sommer 2014. Hvad kan vi gøre for de unge?


Debat:

Det sidste spørgsmål afledte en debat om hvad man kunne gøre for de unge, talelysten var stor og ideerne mange. Dog skinnede det igennem, at det var de unge, som selv skulle bestemme. Her fremkom følgende ideer:

  • Besøgsvennetjeneste. Unge skal selv bestemme. Besøg på uddannelsesinstitutioner. Lokaltilbud til unge med gamle som støtter. En ungdomsafdeling i LAP.
  • Man er ung til man er 40 år. I Randers har man delt på denne måde: 16 – 30 år; 30 - 40 år; 40 år og op.
  • Gøre unge på jobcentre bekendt med LAP. Chat for unge på hjemmesiden. Selvstændig afd./gruppe i LAP for unge. Konsulenter for unge. De unge skal selv kunne sige fra. Brochure for unge. Holde foredrag på Uddannelsessteder.
  • Spisesammen venner. Hjælpe de unge til at bruge eget netværk. Bruge internettet. Selvfølgelig kan du blive rask. Behandle hinanden som vi selv vil behandles. Ungeaften, ”cafe”-arrangementer.


Der er en del gentagelser i ovenstående, men de har fået lov at stå, for der skal være plads til nuancerne, gentagelser fremmer forståelsen og giver et billede af, hvad folk egentlig synes er vigtigt.

Der var en kort afrunding på dagen og konklusionerne var, at det var lykkedes at skabe en god stemning og et møde, som vi forlod fyldte med energi og lyst til at gøre noget lokalt. Der var enighed om, at de mange ideer til, hvad man kunne gøre for de unge, ligeså vel kunne benyttes på andre aldersgrupper. Tak for et godt fremmøde og mange inspirerende hyggesnakke – små snakke og informationer, der bragt i spil kan få vind i LAPperne.

På landsledelsens vegne
Hanne Wiingaard og
Steen Moestrup