DVDUdgiver: Forlaget PsykInfo i Risskov
Varighed: 48 min.
Pris: 100,- kr. Der medfølger en lille pjece om filmen.
Kan købes hos PsykInfo, Skovagervej 2, Risskov. Tlf.: 77 89 32 30
Mail: psykinfo@psykiatri.aaa.dk
Flere oplysninger om filmen på www.psykinfo.dk



Denne dokumentarfilm viser på en fin måde hvordan skizofrenien kan opleves både af patient, pårørende og den professionelle behandler.

Det er de to unge – Helle på 26 år og Emil på 24 år - som levende fortæller om deres sygdom skizofreni og dens behandling. To meget intelligente og recovery mindede unge udtrykker sig levende og konkret om deres alvorlige sindslidelse og forklarer hvordan de oplever både sygdom, behandling og de pårørendes takling af alle sygdommens faser.

Ind i mellem indslagene, der veksler mellem klip med de to unge og deres pårørende, gives af en professionel behandler et klart billede om hvad sygdommen indebærer og hvordan man kan komme videre fra sygdommens start i ungdommen – og få et godt liv.

Jeg har ikke tidligere set unge mennesker med diagnosen skizofreni fortælle om deres oplevelser på en så klar og forståelig måde. Også folk som ikke har nogen forudsætning for at kende til psykiske lidelser, vil opleve at få en korrekt og oprigtig fornemmelse af hvor svært det er at få stillet diagnosen samt at anerkende behandling af sygdommen som ofte indebærer kraftige psykoser. Samtidig er psykiater, overlæge Gertrud Krarup fra Århus Universitets hospital, i stand til at supplere med det rent faktuelle omkring psykoser og skizofreni.

Det er en absolut anbefalelsesværdig film som både pårørende, psykiatribrugere og almene behandlere kan få en stor glæde af at se. Især pårørende til skizofrene, føler jeg, vil få et dejligt løft ved at se og høre om disse to unges succes, fordi rigtig mange familier ofte føler sig magtesløse og uden kraft eller mulighed for at bistå med hjælp. Budskabet til dem i filmen er, at det i den grad nytter og er værdifuldt at være der for den sindslidende.

Alt i alt en god dokumentaroplevelse - også for mig som garvet psykiatribruger – det er befriende at se, at alt ikke er håbløst og at vi alle i dag virkelig kan gøre meget for at sindslidende skal komme videre til et godt og meningsfuldt liv.